Erfgoed van Wereldformaat

Zo op het oog lijken de drie Werelderfgoederen in en rondom  Amsterdam heel verschillend van elkaar. Toch hebben zij veel gemeen. Wie de drie UNESCO Werelderfgoederen in de regio Amsterdam bezoekt, ontdekt de bouwstenen van Nederland. Of men nu fietst door een oneindige bomenlaan in De Beemster, een rondvaart over de Amsterdamse grachten maakt of door de open, groene schootsvelden van de Stelling van Amsterdam wandelt, steeds beleef je hetzelfde, grote verhaal: hoe  Hollanders door de eeuwen heen in staat zijn geweest om het water en de natuurlijke omgeving naar hun hand te zetten.

Ambitieus en innovatief

Droogmakerij de Beemster en de Amsterdamse grachtengordel zijn ontstaan uit de ongekend ambitieuze tijdsgeest van de Gouden Eeuw. Het waren rijke kooplieden uit Amsterdam die het voortouw namen om een onstuimig binnenmeer in Noord-Holland om te zetten naar vruchtbare landbouwgrond. Een paar jaar later waren deze ondernemers ook de drijvende kracht achter de beroemde stadsuitbreiding van Amsterdam waarmee zij gestalte gaven aan hun visie op de ideale stad. Het derde werelderfgoed is de Stelling van Amsterdam, eveneens een ongekend ambitieus en innovatief project. Deze laatnegentiende-eeuwse militaire verdedigingslinie kon door een ingenieus waterstaatkundig systeem een ondoordringbare watergordel rondom de hoofdstad opwerpen.

De Hollandse ambitie om het water te beheersen en het landschap vorm te geven, heeft drie bijzondere werelderfgoederen opgeleverd. Weliswaar verschillend in vorm, maar met dezelfde ambitieuze grondslag. 

 

Ontworpen land

De Amsterdamse grachtengordel, Droogmakerij de Beemster en de Stelling van Amsterdam delen hetzelfde, grote verhaal: hoe de inwoners van Holland door de eeuwen heen in staat zijn geweest om het landschap waarin men leefde, vorm te geven en dienstbaar te maken. Met de aanleg van de grachtengordel werd Amsterdam vijf keer zo groot.  De Beemster diende als voorraadschuur en geometrisch aangelegde tuin. Het waterstaatkundig systeem van de Stelling maakte het mogelijk het landschap als een militair wapen te gebruiken. Al vanaf de middeleeuwen probeerden de bewoners van West-Nederland de moeilijke natuurlijke omstandigheden te overmeesteren om er vervolgens hun voordeel mee te doen. Waterbeheersing leverde niet alleen droge voeten op, maar ook een wereldvermaarde stadsuitbreiding, state of the artlandbouwgrond en een ingenieuze landsverdediging.

Of het nu ging om het Amsterdams stadsbestuur, de durf-investeerders van De Beemster Compagnie of het Ministerie van Oorlog: voor allen gold dat technische innovaties hen in staat stelden om steeds verdergaande ingrepen in het landschap te verrichten. Het werelderfgoed in Noord-Holland laat als geen ander zien wat de bouwstenen van Nederland zijn geweest. Aan ons de taak de unieke kwaliteiten van deze gebieden te behouden zodat volgende generaties evenzeer kunnen genieten van een oneindige bomenlaan in De Beemster, een rondvaart door de Amsterdamse grachten én de open, groene schootsvelden van de Stelling van Amsterdam. Drie erfgoederen van wereldformaat!

Fort Evenementen

Fort Evenementen organiseert actieve en spannende bedrijfsuitjes op de forten van de Stelling van Amsterdam.

Dammerweg 103-E, 1394 GT Nederhorst Den Berg

www.fortevenementen.nl

Navigo Amsterdam

Rederij Navigo Amsterdam organiseert bijzondere vaartochten van en naar Pampus en Muiderslot, tussen Grachtengordel Amsterdam en Stelling van Amsterdam.

Krijn Taconiskade 346, 1087 HW Amsterdam

www.navigoamsterdam.nl

A. Van Wees Distilleerderij De Ooievaar

A. Van Wees Distilleerderij De Ooievaar, produceert en ontwikkelt jenever, likeur en esprits op ambachtelijke wijze in de grachtengordel van Amsterdam.

www.de-ooievaar.nl

Studio Tijdmakers

Studio Tijdmakers ontwikkelde Eau d’Amsterdam, een parfum op basis van iepen aan de Amsterdamse grachtengordel.

Amstelpark 4, 1083 HZ Amsterdam

www.eaudamsterdam.com

Peerby

Peerby ontwikkelde een platform voor het lenen van producten en heeft zijn hoofdkantoor in de Grachtengordel Amsterdam.

Keizersgracht 555, 1017 DR Amsterdam

www.peerby.com

Bourgondisch Lifestyle

Bourgondisch Lifestyle, winkel en leverancier van kazen op haute cuisine niveau, heeft een ‘kaasfort’ in Fort Zuidwijkermeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Kanaalweg 15, 1566 NB Assendelft

www.bourgondischlifestyle.nl

Eendenkooi Stokman

Familie Stokman is beheerder van deze eendenkooi uit de zeventiende eeuw in de Stelling van Amsterdam.

Kromme Spieringweg 357, 2141BW Vijfhuizen

www.eendenkooistokman.nl

Fort Resort Beemster

Fort Resort Beemster is een unieke spa & wellness, hotel en restaurant in een fort van de Stelling van Amsterdam.

Nekkerweg 24, 1461 LC Zuidoostbeemster

www.fortresortbeemster.nl

Kavel II

Kavel II biedt een uitdagende golfbaan met winkel en restaurant voor jong en oud midden in Droogmakerij de Beemster.

Volgerweg 42, 1462 HR Middenbeemster

www.kavel2.nl

Eerlijk & Heerlijk

Eerlijk & Heerlijk teelt onbespoten fruit en maakt er sap en jam van (en nog veel meer eerlijk lekkers!).

Purmerenderweg 26-A, 1461 DB Zuidoostbeemster

www.eerlijkenheerlijk.eu